Koronavírus: Počet ľudí nakazených novým koronavírusom v Európe presiahol 2 milióny

24.05.2020 Celý región

Paríž 23. mája (TASR) - Počet ľudí nakazených novým koronavírusom v Európe presiahol dva milióny. V sobotu večer o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá svoj výpočet založila na oficiálnych údajoch z jednotlivých krajín, platných o 18.00 h SELČ.

Takmer dve tretiny z celkového počtu nakazených v Európe tvoria prípady nahlásené v Rusku, Spojenom kráľovstve, Španielsku, Taliansku a Francúzsku.

Z 2.001.995 nakazených zomrelo najmenej 173.133 ľudí a Európa je tak kontinentom najviac postihnutým pandémiou koronavírusu.

Celosvetovo je zaznamenaných 5.244.616 prípadov nákazy, vrátane 339.011 úmrtí.

Rusko je európskou krajinou s najvyšším počtom nakazených (335.882 a 3388 mŕtvych) a od začiatku mája tam hlásia každý deň prírastok infekcií približne 10.000.

Ďalšími štyrmi najviac postihnutými krajinami v Európe sú: Spojené kráľovstvo (257.154 infikovaných a 36.675 mŕtvych), Španielsko (234.824 prípadov nákazy a 28.628 úmrtí), Taliansko (229.327 infikovaných a 32.735 mŕtvych) a Francúzsko (182.219 prípadov infekcie a 28.289 úmrtí).

Počty, vychádzajúce z údajov od štátnych úradov a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), pravdepodobne odrážajú len časť skutočného počtu nakazených.

Mnoho krajín testuje iba ľudí s prejavenými príznakmi alebo iba najvážnejšie prípady.
 
 

Počet mŕtvych na koronavírus v Británii stúpol o takmer 300

Londýn 23. mája (TASR) - Počet úmrtí medzi potvrdenými prípadmi ochorenia COVID-19 v Spojenom kráľovstve stúpol o 282 na 36.675, informovala v sobotu vláda. Citovala ju tlačová agentúra Reuters.

"Je to tragédia, teraz máme 36.675 mŕtvych." povedal novinárom na brífingu k pandémii nového koronavírusu minister dopravy Grant Shapps.

Vláda zverejnila počet úmrtí, ktoré zaznamenali medzi ľuďmi so stopercentne zisteným ochorením COVID-19. Na základe obsiahlejších údajov o úmrtiach s podozrením na COVID-19 vychádza vyšší počet mŕtvych, upozornila agentúra Reuters.
 
 
 

Počet prípadov nákazy koronavírusom vo svete presiahol 5,25 milióna

Paríž 23. mája (TASR) - Počet prípadov nákazy novým koronavírusom vo svete presiahol 5,25 milióna. Vyše dve tretiny z nich zaznamenali v Európe a Spojených štátoch. V sobotu večer o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá svoj výpočet založila na oficiálnych údajoch, platných o 18.50 h SELČ a získaných od jednotlivých krajín a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Oficiálne je vo svete zaznamenaných celkovo 5.250.658 prípadov nákazy koronavírusom a 339.172 úmrtí pripisovaných tomuto vírusu. Najhoršie zasiahnutým kontinentom je Európa s 2.003.510 prípadmi nákazy a 173.186 úmrtiami, pričom USA sú najhoršie zasiahnutou krajinou s 1.604.879 nakazenými a 96.125 mŕtvymi.

Tieto najnovšie údaje znamenajú, že počet zaznamenaných prípadov vo svete sa za mesiac zdvojnásobil a že 250.000 nových prípadov nahlásili za menej než tri dni.

Regiónom, ktorý teraz zažíva najrýchlejšie pribúdanie prípadov, je Latinská Amerika a Karibik, kde ich v piatok zaznamenali 33.719. Pre porovnanie, USA a Kanada mali v piatok 28.647 infekcií, hoci predtým práve v týchto dvoch krajinách zaznamenávali najrýchlejšie pribúdanie infikovaných.

WHO v piatok vyhlásila, že "novým ohniskom" koronavírusu je Južná Amerika a za obzvlášť alarmujúcu označila situáciu v Brazílii.

Údaje, získané agentúrou AFP od jednotlivých krajín a WHO, sú zrejme len časťou skutočného počtu nakazených.

Mnoho krajín testuje len ľudí s príznakmi ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom alebo len najvážnejšie prípady.
 
 

Thajsko začalo testovať vakcínu proti novému koronavírusu na opiciach

Bangkok 24. mája (TASR) - V Thajsku začali v sobotu testovať vakcínu proti novému druhu koronavírusu na opiciach po tom, čo ju úspešne otestovali na myšiach. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa thajského ministra školstva, vedy, výskumu a inovácií Suvita Maesinceeho výskumníci dúfajú, že "jasnejší výsledok" týkajúci sa účinnosti tejto vakcíny budú mať do Septembra. "Tento projekt je pre celé ľudstvo, nielen pre Thajčanov," poznamenal minister.

Thajsko oznámilo vývoj vlastnej vakcíny proti novému koronavírusu 20. mája. Krajina verí, že vakcínu začne vyrábať do začiatku budúceho roka. Vo svete sa pritom pracuje na vývoji aspoň jednej stovky vakcín tohto druhu.
 
 

Štát New York ohlásil menej ako 100 obetí koronavírusu za deň

Washington 24. mája (TASR) - Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo v sobotu uviedol, že od piatka v štáte podľahlo chorobe COVID-19 84 ľudí, čo je najmenší denný počet obetí od 24 marca. Informovala o tom agentúra AFP.

"Sú to dobré správy," poznamenal Cuomo v odvysielanom brífingu, pričom dodal, že počet nových prípadov nákazy novým koronavírusom, ako aj hospitalizácií a intubácií, bol takisto na ústupe.

"Pre tých 84 rodín, ktoré teraz zažívajú bolesť, to veľa neznamená, ale pre mňa je to znamenie, že robíme skutočné pokroky," povedal guvernér.

Na začiatku apríla, teda počas vrcholu pandémie koronavírusu v New Yorku, v štáte na chorobu umieralo viac ako 1000 ľudí denne. Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa si choroba v New Yorku od začiatku pandémie vyžiadala už viac ako 28,000 obetí.

V tých častiach štátu, v ktorých hlásili menej obetí, začali medzičasom postupne uvoľňovať tzv. lockdown. Uvoľnenia sa stále netýkajú mesta New York, ktoré bolo epicentrom nákazy v Spojených štátoch.

USA sú najviac postihnutou krajinou na svete v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Podľa najnovších údajov sa v krajine vírusom nakazilo 1.604.879 ľudí a 96.125 svoj boj s ochorením COVID-19 prehralo.
 
 

Rusko hlási 153 úmrtí na nový koronavírus, najviac za jeden deň

Moskva 24. mája (TASR) - Rusko v nedeľu oznámilo 153 ďalších úmrtí na koronavírusovú chorobu COVID-19 za uplynulých 24 hodín, čo je dosiaľ najvyšší denný nárast obetí v krajine. Súčasne však najnižší denný prírastok nových prípadov nákazy, informovali agentúry Reuters a TASS.

Celkový počet ľudí, ktorí novému koronavírusu v Rusku podľahli, sa zvýšil na 3541, vyplýva z najnovšej bilancie ruského krízového centra.

Za uplynulých 24 hodín v krajine hlásili tiež 8599 nových prípadov nákazy, čo je pokles oproti predošlému dňu a najnižší nárast od 1. mája. Celkovo v Rusku od začiatku epidémie potvrdili 344.481 prípadov infikovania sa vírusom SARS-CoV-2.

Z koronavírusového ochorenia sa v krajine dosiaľ vyliečilo 113.299 ľudí, z nich 5363 prepustili z nemocníc za posledný deň.
 
 
 

Analýza ukázala súvis medzi duelom Liverpool - Atletico a 41 úmrtiami

Liverpool 24. mája (TASR) - Marcový odvetný zápas osemfinále futbalovej Ligy majstrov v Liverpoole mohol spôsobiť smrť 41 ľudí na ochorenie COVID-19. Duel "The Reds" s Atleticom Madrid bolo posledné veľké stretnutie v Anglicku pred zákazom športových podujatí. Napriek rozbiehajúcej pandémii na Anfield zavítalo 52-tisíc fanúšikov, z toho tritisíc zo španielskej metropoly.

Odborníci z organizácie Edge Health analyzovali dáta z britského Národného zdravotníckeho systému a dospeli k záveru, že šírenie koronavírusu počas zápasu priamo súviselo s úmrtím 41 ľudí. Podľa vedcov z Imperial College v Londýne a Oxfordskej univerzity už v tom čase mohlo byť v Španielsku 650-tisíc nakazených ľudí, ďalších stotisíc v Británii napriek tomu, že oficiálne čísla boli podstatne nižšie.

S odstupom času spochybnil konanie zápasu aj starosta Madridu Jose Luis Martinez Almedia. "Nedávalo to zmysel, aby tritisíc Madridčanov cestovalo na Anfield. Bola to chyba, mali sme byť opatrnejší," citoval Almediu web Daily Mail.

Vo Veľkej Británii evidovali v nedeľu dopoludnia viac ako 257-tisíc prípadov ochorenia COVID-19 a 36.675 úmrtí. Španielsko malo oficiálne 282.370 nakazených a 28.678 mŕtvych.
 
 
 

Francúzsko uvoľňuje hranice, vpustí pracovníkov-migrantov z EÚ

Paríž 24. mája (TASR) - Francúzsko uvoľňuje obmedzenia na svojich hraniciach, keďže nový koronavírus postupne ustupuje. Vláda od pondelka umožní vstup pracovníkom-migrantom a návštevy rodinných príslušníkov z ostatných európskych krajín. Bude však požadovať karanténu pre ľudí prichádzajúcich z Británie a Španielska. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra AP.

Francúzsko od pondelka končí s pohraničnými kontrolami, zavedenými v marci, a prechádza na náhodné kontroly na rôznych miestach, uviedla vláda vo vyhlásení.

Takisto rozširuje kategórie ľudí, ktorí môžu prísť z iných krajín európskej schengenskej zóny (kde sa voľne prekračujú hranice), aj na spomínaných pracovníkov-migrantov a osoby prichádzajúce z rodinných dôvodov.

Keďže však Británia a Španielsko požadujú karanténu pre ľudí prichádzajúcich z Európy, Francúzsko zavádza to isté opatrenie. Pôjde o dobrovoľnú karanténu, založenú na reciprocite k opatreniam, ktoré "nekoordinovaným" spôsobom začali uplatňovať Británia a Španielsko, odôvodnila svoj krok francúzska vláda.

Cestujúci z krajín mimo Európy majú stále zakázaný vstup na francúzske územie, a to prinajmenšom do 15. júna, výnimkou sú iba francúzski občania.

Každý cestujúci prichádzajúci do Francúzska musí vyplniť formulár povolenia, kde uvedie dôvod cesty, a musí odovzdať podpísané vyhlásenie, že nemá príznaky ochorenia COVID-19 spôsobené novým koronavírusom.

Vláda tiež oznámila, že Francúzsko pracuje spolu s ostatnými európskymi krajinami na všeobecnejších cestovných pravidlách.
 
 
 

Riaditeľka ústavu vo Wu-chane poprela únik koronavírusu z laboratória

Peking 24. mája (TASR) - Tvrdenia o tom, že nový druh koronavírusu unikol z laboratórií v čínskom meste Wu-chan, sú "čisté výmysly". Uviedla to generálna riaditeľka Wuchanského virologického ústavu v rozhovore, ktorý cez víkend odvysielala štátna televízia. Informovala o tom agentúra AFP.

Wang Jen-i v interview povedala, že v jej ústave izolovali viaceré koronavírusy z netopierov, žiaden z nich však nezodpovedá pôvodcovi ochorenia COVID-19.

"Teraz máme tri kmene aktívnych vírusov... ale ich najvyššia podobnosť so SARS-CoV-2 dosahuje len 79,8 percenta," uviedla Wang v rozhovore z 13. mája, ktorý odvysielali až túto sobotu večer.

Vedci sa domnievajú, že choroba COVID-19, ktorá sa po prvý raz objavila v stredočínskom Wu-chane a dosiaľ si po celom svete vyžiadala vyše 340.000 životov, má pôvod v netopieroch a na človeka sa mohla preniesť cez iného cicavca, píše AFP.

Jeden z výskumných tímov wuchanského ústavu skúma netopierie koronavírusy od roku 2004, zameriaval sa však na zistenie pôvodu ochorenia SARS, ktoré sa šírilo pred takmer dvoma desaťročiami. "Nevenoval pozornosť takýmto vírusom, ktoré sú menej podobné vírusu SARS," povedala Wang v zmienke o víruse SARS-CoV-2.

Ústav už oznámil, že vzorky vtedy neznámeho vírusu dostal 30. decembra, jeho genómovú sekvenciu určil 2. januára a 11. januára predložil informácie o tomto patogéne Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO).

Wang v rozhovore povedala, že pred prevzatím vzoriek v decembri vedci z ústavu nikdy nenarazili na tento vírus, dovtedy ho ani neskúmali a neskladovali.

"V skutočnosti sme, ako všetci ostatní, ani nevedeli, že tento vírus existuje. Ako mohol uniknúť z nášho laboratória, keď sme ho nemali?" dodala imunulogička, ktorá ústav vedie od roku 2018.

Konšpiračné dohady, že wuchanské zabezpečené laboratórium je zapletené do rozšírenia nového koronavírusu, sa objavovali na internete celé mesiace pred tým, ako na ne obrátili pozornosť prezident USA Donald Trump a jeho minister zahraničných vecí Mike Pompeo tvrdeniami o dôkazoch, že patogén pochádza z tohto ústavu, približuje AFP.

Čínski vedci uviedli, že vírus SARS-CoV-2 sa po prvý raz objavil na trhu vo Wu-chane, kde predávajú živé zvieratá, predstavitelia v Pekingu však medzičasom takýto jeho pôvod spochybňujú, dopĺňa agentúra.
 
 

Celkový počet prípadov nákazy koronavírusom v Indii presiahol 131.000

Naí Dillí 24. mája (TASR) - Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Indii stúpol za posledný deň o rekordných 6767 a v nedeľu ráno tak dosiahol celkový počet infekcií 131.868. Na svojej webovej stránke o tom informovalo indické ministerstvo zdravotníctva a rodiny, na ktoré sa odvolala ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Počet úmrtí na koronavírus stúpol za posledných 24 hodín o 147 na 3867.

India už tretí deň po sebe zaznamenáva rekordné počty nových prípadov nákazy. V sobotu ráno hlásila 6645 nových prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom a v piatok 6088.

V indických nemocniciach sa aktuálne na ochorenie lieči približne 73.560 pacientov infikovaných koronavírusom a 54.441 ľudí sa vyliečilo.

Indický premiér Naréndra Módí už skôr nariadil úradom vo všetkých regiónoch krajiny, aby zaistili ich úplné uzavretie, a to od 25. marca do 14. apríla. Tieto obmedzenia boli predĺžené do 31. mája.
 
 

Taliani po uvoľnení opatrení zaplavili pláže i podniky

Rím 24. mája (TASR) - Počas prvého víkendu od uvoľnenia prísnych karanténnych opatrení smerovali Taliani vo veľkých počtoch do obľúbených letovísk, zaplnili parky v mestách a večer sa stretávali v reštauráciách. Policajti v dôsledku nedodržania nariadení týkajúcich sa zhromažďovania udeľovali vysoké pokuty, informovala v nedeľu agentúra APA.

Mladí ľudia sa zhromažďovali v centrách miest pred pubmi a barmi, ktoré sú znova otvorené od pondelka, no zväčša nemali na tvárach rúška. Dodržiavané neboli ani pravidlá odstupu. V Ríme boli tento víkend v nasadení tisíce policajtov, ktorí kontrolovali predovšetkým najobľúbenejšie lokality s pohostinskými podnikmi.

V meste Brescia, mimoriadne postihnutom koronavírusovou pandémiou, rozhodol starosta Emilio Del Bono o uzavretí pohostinských prevádzok o 21.30 h po tom, ako sa pre podnikmi v centre schádzali veľké počty ľudí.

K podobnému opatreniu pristúpilo aj mesto Perugia. Starosta Verony Federico Sboarina rozhodol, že do 2. júna sa môže alkohol konzumovať len za stolmi. Sťažoval sa pritom, že mladí ľudia znečisťujú centrum mesta fľašami, plastmi a inými odpadkami.

Guvernér Lombardska Attilio Fontana pohrozil obmedzujúcimi opatreniami, ak nebudú obyvatelia regiónu dodržiavať preventívne pravidlá. Zdôraznil, že obete z posledných mesiacov nemožno len tak zmariť a riskovať opätovný nárast nákazy.

Ministerka vnútra Luciana Lamorgeseová kritizovala správanie mladých. "Po takom dlhom čase strávenom doma teraz prekročili medze, ktoré dosiaľ dodržiavali. Dúfam, že rozum prevládne, pretože teraz musíme byť mimoriadne opatrní," povedala.

Počet obetí ochorenia COVID-19 v Taliansku v sobotu v porovnaní s predošlým dňom ďalej klesol. Civilná ochrana hlásila večer 119 úmrtí za posledných 24 hodín, deň predtým bolo obetí 130. Celkový počet úmrtí od začiatku pandémie v Taliansku pred troma mesiacmi vzrástol na 32.735, počet aktuálne infikovaných klesol na 57.752.
 
 
 

Nový koronavírus usmrtil vo svete najmenej 342.295 ľudí

Paríž 24. mája (TASR) - Nový koronavírus usmrtil po celom svete od vlaňajšieho decembra najmenej 342.295 ľudí. Nakazilo sa ním prinajmenšom 5.327.680 osôb. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá svoj výpočet založila na údajoch z oficiálnych zdrojov, platných o 13.00 h SELČ.

Koronavírus prvýkrát zistili minulý rok v decembri v Číne, odkiaľ sa začal šíriť do celého sveta.

Celkových 5.327.680 nakazených zaznamenali v 196 krajinách a teritóriách. Z tohto počtu ľudí je teraz pokladaných za vyliečených najmenej 2.066.300 osôb.

Údaje, získané agentúrou AFP od jednotlivých krajín a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), sú zrejme len časťou skutočného počtu nakazených.

Mnoho krajín testuje len ľudí s príznakmi ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom alebo len najvážnejšie prípady.

Najhoršie zasiahnutou krajinou sú Spojené štáty s 97.087 úmrtiami z 1.622.670 prípadov nákazy. Najmenej 361.239 ľudí tam bolo vyhlásených za vyliečených.

Po USA sú najvážnejšie zasiahnutými krajinami Británia (36.675 mŕtvych z 257.154 infikovaných), Taliansko (32.735 úmrtí z 229.327 prípadov nákazy), Španielsko (28.678 mŕtvych a 235.290 nakazených) a Francúzsko (28.332 obetí na životoch a 182.469 nakazených).

Čína - bez Hongkongu a Macaa - hlásila dosiaľ 4.634 mŕtvych a 82.974 prípadov nákazy.

Európa má celkovo 173.551 mŕtvych z 2.014.969 infikovaných. Spojené štáty a Kanada majú 103.534 mŕtvych z celkovo 1.706.291 nakazených. Latinská Amerika a Karibik zaznamenali 39.103 úmrtí zo 715.568 prípadov infekcie. Ázia hlásila 13.962 úmrtí zo 439.229 nakazených. Blízky východ uviedol 8.762 mŕtvych spomedzi 335.953 nakazených. Afrika má 3253 úmrtí zo 107,205 infikovaných a Oceánia 130 úmrtí z 8.466 prípadov nákazy.
 
 

Koronavírus zastavil toky Rusov na Krym, firmy sa obávajú bankrotu

Moskva 24. mája (TASR) - Majiteľka hostela na Kryme Natalia Kiričenková postavila svoje živobytie na cestovnom ruchu tak ako väčšina obyvateľov polostrova. V dôsledku pandémie nového koronavírusu však hostí toto leto podľa všetkého neprivíta. V problémoch je celá ekonomika polostrova anektovaného Ruskom v roku 2014, keďže viac než polovica pracujúcich obyvateľov Krymu žije z prílevu ruských turistov počas letnej sezóny.

Pandémia však zatvorila pláže, hotely aj reštaurácie a len málo Rusov je ochotných absolvovať po príchode 14-dňovú karanténu. Veľkému počtu podnikov na polostrove tak hrozí bankrot.

"Ak vôbec niekto príde, tak to bude zopár ľudí koncom júla či v auguste," povedala v rozhovore pre agentúru Reuters Kiričenková. Aby aspoň čiastočne kompenzovala straty po tom, ako svoj hostel v Sudaku na juhu Krymu musela dočasne zatvoriť, začala zabezpečovať rozvoz jedla. Ako povedal zástupca Ruskej únie priemyselníkov a podnikateľov a bývalý ukrajinský minister obrany Pavel Lebedev, ak sa tohtoročná letná sezóna nerozbehne, zhruba polovici podnikov na Kryme závislých od turizmu hrozí v nasledujúcich mesiacoch krach.

Krym bol so svojím miernym podnebím obľúbenou lokalitou už pre ruskú šľachtu v 19. storočí a neskôr aj pre sovietskych pracujúcich. Anektovanie ukrajinského polostrova Ruskom v roku 2014 prinútilo firmy pôsobiace v cestovnom ruchu rýchlo preorientovať svoj biznis na ruský trh.

Moskva investovala nemalé peniaze na prepojenie polostrova s južným Ruskom, nástup pandémie nového koronavírusu však toky ruských turistov zastavil. Samotnej ruskej ekonomike hrozí len v 2. kvartáli pokles o takmer 10 % a za celý rok o 5 %.

Ako uviedla šéfka Krymskej asociácie malých hotelov Natalia Stambulská, so ziskom teraz určite nepočítajú. "Najdôležitejšie v tomto roku bude prežiť," povedala.
 
 
 

Švajčiarske reštaurácie majú iba dvojpätinové tržby, možno opäť zavrú

Ženeva 24. mája (TASR) - Reštaurácie vo Švajčiarsku zaznamenávajú v súčasnosti iba dve pätiny z objemu tržieb, ktorý v tomto období dosahovali v minulom roku. Poukázal na to prieskum uskutočnený švajčiarskou asociáciou reštaurácií GastroSuisse.

Podľa asociácie dosahujú tržby švajčiarskych reštaurácií zhruba 40 % z hodnoty tržieb pred rokom. Okrem toho približne 40 % z takmer 3200 oslovených podnikov nevie, či bude mať v júni ešte otvorené, a 90 % anketovaných reštaurácií očakáva stratu.

"Bez ďalšieho zmiernenia opatrení zavedených s cieľom spomaliť šírenie nového koronavírusu budú mnohé reštaurácie musieť už začiatkom júna svoje prevádzky opätovne zatvoriť. Za súčasných podmienok je pre ne totiž ďalšie pokračovanie stratové," uviedol šéf asociácie GastroSuisse Casimir Platzer. Prieskum zverejnený v nedeľu, o ktorom informovala agentúra DPA, uskutočnila asociácia online v období od 19. do 21. mája.

Od 11. mája, keď vláda povolila otvorenie reštaurácií pod podmienkou splnenia konkrétnych hygienických opatrení, bolo vo Švajčiarsku otvorených celkovo 87,1 % reštaurácií, hotelov a kaviarní, ukázal prieskum. K podmienkam patria stoly vzdialené od seba dva metre či maximálne 4-členné skupiny hostí. Ako uviedli zástupcovia reštaurácií, splnenie stanovených podmienok znamená, že môžu prijať o 35 až 65 % hostí menej.
 
 

Británia oznámila 118 nových úmrtí na koroanvírus

Londýn 24. mája (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v nedeľu oznámil, že v Británii za posledný deň zaznamenali 118 nových úmrtí v súvislosti s nákazou koronavírusom SARS-CoV-2, uvádza na svojej webovej stránke denník The Daily Telegraph.

Celkový počet obetí v krajine dosiahol 37.793 osôb. Pozitívne testy na koronavírus malo 259.559 ľudí.

Johnson takisto oznámil, že základné školy v Anglicku sa znovu otvoria od 1. júna, informovala agentúra AFP.

Zo začiatku sa do škôl vrátia len žiaci prvých dvoch ročníkov vo veku 4-5 a 5-6 rokov a žiaci vo veku 10-11 rokov, ktorí sú v poslednom ročníku základnej školy.
 
 
 

V okrese Karviná pre nárast počtu nakazených ponechajú opatrenia

Praha 24. mája (TASR) - V českom okrese Karviná zostanú v platnosti niektoré opatrenia zavedené na zabránenie šírenia nákazy koronavírusu, informoval v nedeľu spravodajský server Novinky.cz. Dôvodom je zvyšujúci sa počet nakazených osôb v spojitosti s Baňou Darkov.

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch oznámil, že do nedele 16.00 h zaznamenali 212 prípadov nákazy, z čoho 154 sú zamestnanci bane, 54 ich rodinné kontakty a štyri nakazené osoby sú zamestnanci iných baní. Medzi nakazenými zamestnancami bane je aj šesť osôb z Poľska.



Vojtěch na Twitteri napísal, že od pondelka 25. mája úrady v okrese obmedzia počet ľudí na verejných udalostiach na 100 a ponechajú v platnosti zákazy návštev v domovoch sociálnych služieb, liečebniach dlhodobo chorých a v nemocniciach.

Karviná leží v Moravsko-sliezskom kraji na severovýchode ČR. Situácia v tomto kraji podľa Vojtěcha nie je závažná a problém je lokálny.
 
 
 
 

Vyberte región